
Senkron ve Asenkron Eğitim
Senkron eğitim öğrencilerin uzaktan ya da yüz yüze fark etmeksizin anı şeyi aynı anda öğrenmesidir. Senkron eğitim aslında bir grup öğrenme biçimidir. Öğrenciler aynı anda aynı şeyi öğrenirken ayrıca aynı alanda bulunmaktadır. Öğrencilerin aynı şeyi fakrlı zamanlarda ve farklı yerlerde öğrenmesi de asenkron eğitimdir. Asenkron eğitimin aksine senkron eğitim birlikteliğin gücü ile karakterize hale gelirken aynı zamanda da bir grubun artıları ve eksilerini kullanmaktadır. Eğitimde geleneksel yaklaşım öğretmeni çeşitli ünitelere ve konulara bölünmüş standart bir müfredat ile paket olarak kabul etmektedir. Eğitim sınıfın tamamına bir seferde yapılır ve genellikle bu eğitim direkt yönlendirme, grup aktiviteleri ve eğitim stratejileri ile gerçekleştirilmektedir. Asenkron eğitim ise bunların hepsini küçük bloklara parçalamaktadır ve öğrencilerin kendilerinin anlamlı bir bütün oluşturmasının önünü açmaktadır.
Asenkron Eğitimin Karakteristiği
Asenkron eğitimin temel özelliklerinin başında tipik kısıtlamalardan bağımsız olmasıdır. Bu yöntemde eğitim zamana, yere ya da işbirliğine bağlı değildir. Her durumda istisnalar olsa da bu geniş çağlı bağımsızlık teması, öğrenme sürecini önemli ölçüde değiştirmektedir. Bir örnek vermek gerekirse senkron eğitim ehliyet kursu gibidir. Diğer taraftan asenkron eğitimde ise pratik yapmayı sağlayacak kaynaklar ve araçlar öğrenciye bırakılmaktadır ve öğrenci kendi başına öğrenmektedir. Benzer bir şekilde senkron eğitim tabldot yemeklere benzetilirken asenkron eğitim açık büfe yemeye benzetilmektedir. Günümüzde ise bu ayrımı daha iyi ifade edecek başka bir örnekte bulunmaktadır. Senkron eğitim televizyon kanalları gibiyken asenkron eğitim daha çok Netflix gibidir. Öğrenciler bu eğitim ile içeriğe akranlarından bağımsız olarak erişir. Öğretmenin rolü de farklılık göstermektedir. Bu eğitimde öğretmenle olan bağımlılık da azalmaktadır. Bu öğrenim tipinin bir diğer farklılığı da öğrenme hızının müfredat düzeninden ya da kılavuzlarından bağımsız olmasıdır. Hatta müfredatın kendisi bile tamamen benzersiz olabilmektedir. Karmaşık öğrenmenin ve proje bazlı öğrenmenin birçok farklı yönü bulunmaktadır ve benzer bir şekilde asenkron öğrenmenin de tek bir formu yoktur. Sadece farklı zamanlarda ve farklı alanlarda yapılması yeterlidir. Daha basiti birlikte yapılmayandır.
Senkron Eğitim: Uzaktan ve Yüz Yüze
Alışılagelmiş olarak asenkron ve senkron eğitim aslında uzaktan eğitimin birer türü olarak kabul edilmektedir. Ancak yüz yüze eğitimde dersler, grup tartışmaları ya da grup projeleri de teknik olarak senkron eğitim kabul edilmektedir. Uzaktan eğitimde öğrenciler genellikle canlı derslere aynı anda girerek eğitim almaktadır. Bu eğitim bir telekonferans uygulaması üzerinden öğrencilerin katılmasıyla gerçekleşmektedir. Senkron eğitim öğrenci – öğretmen ve öğrenci – öğrenci ilişkilerini güçlendirmektedir. Bu uzaktan eğitimde zor elde edilebilecek bir şeydir ve bu nedenle uzaktan eğitimde senkron eğitim önemli bir avantaj sağlamaktadır. Geçmişte uzaktan eğitimler ancak asenkron olarak gerçekleştirilebilmekteydi. Ancak günümüzde internet bant genişliği, video yayın, mesajlaşma, sosyal medya ve çok daha fazla alanda gelinen nokta sayesinde uzaktan eğitim senkron şekilde de yapılabilmektedir. Senkron eğitimin uzaktan yapılmasında bazı şeylere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunların başında öğrenci etkileşimini arttırmanın yeni dinamikleri, sınıf yönetimi ve eğitimin kişiselleştirilmesi bunların başında gelmektedir. Diğer taraftan bir dolu avantaj da getirmektedir. Sınıf için yeni anlamlar, yeni tartışma ortamları ve bu süreçteki deneyimi kaydedip tekrar tekrar izleyebilme gibi özellikle bu avantajlardan bazılarıdır. Ayrıca küçük sınavlar, sınıf aktiviteleri, yüz yüze tartışmalar, proje bazlı çalışmalar ve çok daha fazlası senkron eğitimle beraber mümkün olmaktadır.
Sonuç
Asenkron eğitimde öğretmenlerin çoğunluklu olarak uzaktan eğitimi geliştirmeleri, bu eğitim türü için yeni materyaller bulmaları, öğrenciler ile iletişime geçmek işçin sağlıklı kanallar bulmaları gerekmektedir. Bu eğitim yöntemi çeşitli kısıtlamalardan daha bağımsızdır. Kısacası zamana, yere ya da iş birliğine bağlı değildir. Kapsayıcı bağımsızlık teması öğrenme sürecini önemli ölçüde değiştirmektedir. Senkron eğitim ise kendine has avantajlara sahiptir. Ayrıca öğrenciler için fırsat eşitliği yaratmaktadır. Asenkron eğitim teknoloji yoğun bir eğitimdir. Öğrencilerin ve öğretmenlerin bu araçlara hem erişebilir olması yem de bu araçları kullanabilir olması gerekmektedir. Bu koşulları sağlamak senkron eğitimin koşullarını sağlamaktan daha zorludur. Yetersiz yapıldığında ise herhangi bir gelişim elde edilememektedir. Diğer taraftan senkron eğitimin gerekliliklerini bir araya getirmek daha kolayken asenkron eğitime göre dezavantajları da bulunmaktadır.